Kokice su omiljena grickalica: doznajte zašto biste ih se trebali kloniti!

Koliko je među vama istinskih obožavatelja kokica? Omiljena grickalica u Hrvata, potpuno je zdrava i bezopasna ako je radite sami, od zrna kukuruza koja ste, po mogućnosti, sami odvojili od klipa. No kupujete li gotove, industrijski obrađene kokice koje samo treba baciti u mikrovalnu, znajte da potencijano riskirate zdravlje. Istraživanja su pokazala kako takva pakiranja mogu biti i kancerogena. I to nije jedina zamka. Kakve se još kriju u naizgled bezopasnim kokicama, doznajte u priči

Slasno, ali masno. I još preslano, a kao hladan tuš na kraju, i kancerogeno. Iako su od kukuruza, što je zdrav temelj, i kokice iz mikrovalne dotakle su ljudske ruke. Sve ostalo je povijest.

Sporno je pakiranje koje ide u mikrovalnu pećnicu. Kako zbog sastojaka, koje ne možete kontrolirati jer su već unutra. tako naprimjer na sto grama ovdje je 2.5 grama soli, a preporučena dnevna maksimalna doza je šest grama. Također, u Americi se ovakva pakiranja povlače s tržišta, budući da, kako bi se sačuvali sastojci, unutra su sumnjivi spojevi i to kancerogeni.

Nitko se više takvim informacijama ne čudi.

“Te se vrećice premazuju iznutra s određenim tvarima, kako ne bi propuštale masnoću van, nedavno je američka agencija za hranu i lijekove rekla da postoje određene tvari koje bi trebalo ukloniti, za koje se pokazalo da imaju kancerogeno djelovanje na štakore”, rekla je Nikolina Čukelj, asistentica na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu.

Kokice spremne za mikrovalnu prepune su soli i imaju i previše masti. Kad tomu još dodamo razne arome kojima ih pokušavaju učiniti ukusnijima, dobivamo kombinaciju koju je najbolje – baciti u smeće.

“Ono što se najviše zapravo veže uz kokice iz mikrovalne jest da radnici koji rade u tvornicama gdje se proizvode takve kokice imaju problema s dišnim sustavom. To je prvenstveno zato što se dodaju različite arome, pogotovo ona popularna maslac aroma, a te arome zapravo nadražuju dišne puteve”, dodaje Čukelj.

Kokice koje sami pripremate, od domaćeg kukuruza, ne bi trebale biti upitne, jer možete kontrolirati koliko će u njima biti soli i masti. No, pazite da ne zagore. Jer i tu onda vrebaju opasnosti.

“U prvom redu pozornost treba obratiti na akrilamide. Dakle, to su spojevi koji se javljaju kod bilo koje pržene hrane, za koje se smatra da mogu imati potencijalno toksični učinak na čovjeka. I obično ćete to naći u kokicama koje pečete doma pa vam one zagore. Međutim, to se može lako riješiti jer ih možete jednostavno maknut iz vaše zdjele”, dodala je Nikolina Čukelj.

Ništa se neće dogoditi ako tu i tamo pojedete industrijski obrađene kokice. No ništa se najvjerojatnije neće dogoditi niti ako ponekad odlučite pojesti nešto s poda. Pa to svejedno baš i ne činite, zar ne.

Pogledajte video prilog Vijesti.rtl.hr:

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije