Policija pronašla maloljetnika koji je u Paragu ukrao kućno kino

Između 27. i 29. prosinca, u poljskom predjelu u blizini mjesta Štefanec, nepoznati počinitelj je na kabini radnog stroja vlasništvo privatnog poduzeća razbio stakla, a potom provalio u spremnik odakle je istočio gorivo.

Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetniku, javljaju iz policije.

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je maloljetnik s područja Međimurske županije počinio kazneno djelo teške krađe.

Naime, između 25. i 27. prosinca u Paragu, provalio je u obiteljsku kuću, odakle je ukrao kućno kino sa zvučnicima i prijemnik digitalnog tv signala. Dio predmeta oduzeto je i vraćeno vlasniku. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna, a prema njemu podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku.

Savjeti građanima

Kako smanjiti mogućnost provale?

Kako u vrijeme blagdana dio naših građana napušta svoje domove bilo na kraće ili na duže vrijeme, najčešće radi korištenja godišnjih odmora, u cilju smanjenja mogućnosti provala i krađa, građanima savjetujemo:

– zaključavajte vrata bez obzira koliko dugo ćete biti odsutni iz svoga doma,
– ne zaboravite na otvorene prozore ili balkonska vrata,
– ne ostavljajte ključeve stana ili kuće na mjestima dostupnim drugim osobama (npr. ispod otirača, u vazama za cvijeće, ispod kamena…),
– ključeve stana i poštanskog sandučića ostavite kod susjeda ili druge osobe od povjerenja, koja će provjeravati stan i prazniti poštanski sandučić te tako ostavljati dojam da ste u svom domu,
– ne pričajte svima da odlazite i ne ostavljajte poruke na telefonskim sekretaricama da ste odsutni,
– novac i druge dragocjenosti ne ostavljajte u posudama na kuhinjskim policama, a posebice u spavaćoj sobi (ladice, madraci), jer “lopovi” najprije traže upravo na tim mjestima,
– zapišite serijske brojeve vrijednih predmeta ili ih fotografirajte kako bi ih kasnije lakše mogli identificirati,
– novac i kreditne kartice ne držite zajedno, a pogotovo ne s PIN brojevima,
– spremite ljestve i druge predmete koje bi provalnici mogli koristiti,
– ne zaboravite uključiti alarmni sustav ukoliko ga posjedujete,
– ako ste provalnika zatekli u stanu ne pokušavajte ga uloviti sami – možda je i naoružan.

U slučaju da ste oštećeni kaznenim djelom (krađom, provalom i sl.) odmah pozovite policiju na broj 192 – u svom domu ništa ne spremajte i ne dirajte kako ne biste uništili korisne tragove koji mogu pomoći otkrivanju provalnika.

Povezani sadržaj
Preporučeno
Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije