VJEČNA MU SLAVA I HVALA

HEROJ IZ ŠENKOVCA Josip Toplek dao je život za svoju zemlju u Domovinskom ratu

Bio je jedini smrtno stradali djelatnik Županijske bolnice Čakovec u Domovinskom ratu. U bolnici mu je postavljena i spomen-ploča. Poginuo je na današnji dan...

Danas je 26. godišnjica pogibije hrvatskog branitelja Domovinskog rata, Josipa Topleka, (25. 2.1947. – 13. 4.1994.) koji je stradao na zapadnoslavonskom bojištu u šumi Bijelo brdo u blizini sela Dereza nedaleko od Pakraca.

Djelatnik Županijske bolnice Čakovec, medicinski tehničar Josip Toplek, živio je u Šenkovcu sa suprugom Marijom i djecom Alenom i Tamarom. U Domovinski rat uključio se kao pripadnik Saniteta 34. inžinjerijske bojne Hrvatske vojske Čakovec.

Zajedno s postrojbom sudjelovao je na terenu zapadnoslavoskog bojišta izvršavajući zadaću sanitetskog razminiravanja terena, kojom prilikom je i smrtno stradao od eksplozije zaostale protupješačke, rasprskavajuće odskočne mine, zajedno s još dvojicom pripadnika policije iz Pakraca.

Za napomenuti je da je Toplek Josip jedini smrtno stradali djelatnik Župaijske bolnice Čakovec u Domovinskom ratu.

Posmrtno mu je dodjeljen čin časničkog namjesnika i odličje reda Zrinskog i Frankopana.

Nedaleko mjesta pogibije postavljeno je spomen obilježje, dok je u Županijskoj bolnici Čakovec postavljena spomen-ploča poginulom Josipu Toplek.

Društvo medicinskih sestara i tehničara Domovinskog rata izdalo je knjigu “Medicinske sestre i tehničari u Domovinskom ratu – svjedočanstva” , gdje je između ostalih kolega naveden i Josip Toplek.

U rodnom mjestu Šenkovec također je postavljeno spomen obilježje, a na inicijativu Ogranka UDVDR-a Šenkovec u dogovoru s Općinom Šenkovec u novom stambenom naselju Dolec jedna od novootvorenih ulica dobila je naziv po smrtno stradalom hrvatskom branitelju iz Domovinskog ratu, Josipu Toplek.

Imate zanimljivu priču, fotografiju ili video?
Pošaljite nam na mail info@emedjimurje.hr ili putem forme Pošalji vijest
Komentari
Najnovije